Županijska uprava za upravljanje županijskim i lokalnim cestama Koprivničko-križevačke županije

Novosti

Izvedbeni program zimske službe 2023/2024

Zimska služba 2023/2024

Novosti

Izvedbeni program zimske službe 2023/2024

Sa danom 15.11.2023. godine službeno počinje zimska služba 2023/2024 koja traje sve do 15.04.2024. godine. Održavanje cesta u zimskoj službi (stupnjevi pripravnosti, razine prednosti, zatvaranja cesta …) odvija se prema Izvedbenom programu zimske službe 2023/2024. Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Cesta se smatra prohodnom kada je radovima na uklanjanju snijega omogućeno prometovanje vozila uz upotrebu zimske opreme, u skladu s posebnim propisom prometovanja vozila u zimskim uvjetima. Prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometa na cestama pod zimskom opremom: – motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm na svim kotačima i s lancima za snijeg ili uređajima namijenjenima za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače. – autobusa smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na pogonskim kotačima, ili lanci za snijeg ili uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače.

Lanci za snijeg i uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće moraju biti tipno odobreni.

Molimo sve sudionike u prometu da ozbiljno shvate te se pridržavaju pravila tako da svoja vozila opreme zimskom opremom a brzinu kretanja prilagode uvjetima na cesti kako bi se osigurala sigurnost svih sudionika u prometu.